Fırında Melki Mantarı (Kanlıca – Çam Mantarı)
Fırında Melki Mantarı (Kanlıca – Çam Mantarı) Tarifi nasıl yapılır? bu tarifin resimli anlatımı ve deneyenlerin fotoğrafları burada. Yazar: Tuncer Celiker

Fırında Melki Mantarı (Kanlıca – Çam Mantarı) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo melki mantarı
- Un, tuz, sarımsak tozu, karabiber, kırmızı biber, pul biber, kimyon, kekik ve zeytinyağı
Fırında Melki Mantarı (Kanlıca – Çam Mantarı) Tarifi Yapılışı
Şimdi tam zamanı kimi yerde Melki diye geçer kimi yerde kanlıca kimi yerde çam mantarı. Kavurması da çok güzel olur. Ben bu akşam fırında denedim. Bir kaç yerden dinlediğim tariflere kendi yüreğimden geleni de ekledim 🙂 İnanın muhteşem bir lezzet oldu. Hem ekonomik hem yapması kolay. Gelelim tarifine.
Öncelikle bu mantarın en önemli püf noktası temizlenmesi. Bence ne şekilde pişirecekseniz pişirin temizleme finalinde haşlayarak bitirin. Sonrasında kavurma da yahni de yapabilirsiniz. Alırken de olabildiğince küçükleri seçerseniz lezzet bir o kadar daha güzel olur.
Aldığımız mantarları derin bir kapta bol su ile bir kaç kez yıkayın hatta zamanınız varsa bir saat gibi suda bekletin. Mantarlar yıkandıktan sonra bol suda yüksek ateşte on beş dakika gibi haşlayın. Sonrasında soğuk sudan geçirip mantarları süzün. Büyük bir poşetin içerisine mantarın miktarına göre 4 – 5 kaşık un üzerine baharatlarını döküp bir karışım elde edin. Bu arada sarımsak tozunu baharatçıdan temin edebilirsiniz, inanın çok daha lezzetli oluyor. Yoksa dövülmüş sarımsakla da yapabilirsiniz. Süzülmüş mantarları un baharat karışımı olan poşetimizin içerisine dökerek karıştırın. Mantarlar bu karışıma çok daha kolay ve randımanlı bulanmış oluyorlar. Yağladığınız tepsiye yada yağlı kağıt koyduğumuz tepsinin içerisine üstleri aşağıya gelecek şekilde dizin. Biraz da zeytinyağını şöyle değdi değecek şekilde mantarların üzerine gezdirip 180 derece ısıtılmış fırına verip 30 dakika pişirin. İşte çıtır, çıtır muhteşem, tarifsiz bir lezzet. Afiyet olsun. Sıcak da soğuk da ayrı güzel.