Beypazarı Kurusu
Beypazarı Kurusu Tarifi nasıl yapılır? 638 kişinin defterindeki Beypazarı Kurusu Tarifi’nin resimli anlatımı ve deneyenlerin fotoğrafları burada. Yazar: Canan Gunduz

Beypazarı Kurusu Tarifi İçin Malzemeler
- 2 tatlı kaşığı kuru maya
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 bardak ılık süt
- 125 gram eritilmiş tereyağı
Beypazarı Kurusu Tarifi Yapılışı
Merhabalar,
Beypazarı kurusu Orta Asya dan Oğuz Türkleri zamanından kalma bir lezzet….Beypazarı kurusu taşıma kolaylığı ,doyurucu olması ve uzun süre saklanması nedeniyle atlı göçebe yaşayan bir toplum için kurtarıcı olmuş…
Beypazarı Kurusu’ nun adını duymayan yoktur ..Beypazarı kurusu özel yöresel spesifik bir lezzettir…Kuru peksimete yada sert bir galetaya benzeyen mis gibi tereyağ kokan kıtır kıtır bir lezzettir..
Beypazarı kurusu genelde ara öğünlerde içilen ve ” boş çay” olarak adlandırılan çayların yanında tüketilir…Çok sert olan kuru çaya batırılınca hemencecik yumuşar..Pişmiş hazır halde ki kurular rutubetsiz bir ortamda hava almayacak şekilde saklanırsa 6 aya kadar tazeliğini korur..Kuru eskiden şirin köy / mahalle fırınlarında asma yaprağı üstünde meşe fırınlarında imece usulü pişirilirmiş…günümüzde yoğun talep nedeniyle ( günde 400-500 kg üreten fırınlar var) kurular makineler yardımı ile büyük işletmelerde ( kuru fırınlarında) seri üretim şeklinde yapılsada ben size kurunun eski usul mütevazi ev ortamında ki yapılışını anlatacağım hoş evde meşe odunu ve asma yaprağı ile yanmış taş fırın yok ama tarif kurunun aslına çok uygun bir tarif diyelim ve hadi başlayalım…
4 su bardağı unu yoğurma kabınıza eleyin ( mutlaka elemelisiniz)..Devamında elenmiş una toz şeker, tuz ,tarçın ve toz mayayı ekleyerek çırpma teli tüm malzemeyi çırparak havalandırın. Havalanan unun ortasını havuz gibi açın. Erimiş ılık yağ ve ılık sütü karıştırıp unun ortasına ekleyin. Hamuru yoğurarak hafiften toplayın. Topladığınız hamuru düz bir zeminde mutfak masası yada tezgahta 10 dakika kadar hamur özleşene kadar yoğurun ( kesinlikle 1o dakika yoğurma süresine uyun). Hamur yumuşak ama elastik bir hamur olsun…
10 dakika yoğurduktan sonra hazır hale gelen hamuru mayalama kabına alıp kabın ağzını sıkıca kapatın. Kabın üstünü battaniye yada mutfak havlusu ile sararak hamuru 2 saat kadar dinlendirin, mayalandırın…
Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölün. Her bir hamur parçasını 2 cm yüksekliğinde uzun rulo yapın. Rulo hamuru keskin bir bıçakla verev şekilde kesin( baklava dilimi gibi) Kestiğiniz hamurları tereyağ ile yağlanmış tepsiye aralıklı olacak şekilde dizin….tepsideki kesilmiş hamurları 20 dakika kadar tekrardan mayalandırın yani ikinci tepsi mayasını yapın…
Hazır olan tepsiyi önceden 200 derecede iyi ısıtılmış fırında 18- 20-25 dakika kadar üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Pişen tepsiyi fırından çıkartın ve tepsiyi tezgahta 30 dakika dinlendirin…
Tepsi 30 dakika dinlendi şimdi ; Önceden 120 derece ısıtılmış fırında tepsiyi ikinci kez fırınlayarak pişen malzememizi iyice kurutacağız :)))) 120 derece ısınmış fırında kuruları 2 saat daha pişireceğiz ,gevreteceğiz. İki saatin sonunda fırını kapatıp tepsiyi ertesi güne kadar fırında bekleteceğiz. . (kurular fırın söndürüldükten sonra fırının kapağını hiç açılmadan kapak kapalı olacak 1 gece fırında kalıp iyice kuruyup takır takır olacaklar) Ertesi sabah iyice kurumuş takırdamış olan kurularımızı fırından çıkartacağız…..hazır halde ki kuruları hava almayacak şekilde bir poşette yada cam kavanozda uzun süre muhafaza edebilirsiniz…
Kuruları gün içinde aralarda içilen boş çayların yanında afiyet ile sunum yapın. .
Beypazarı kurusu mutlaka yanında çay ile servis edilir çay yoksada süt ile..kuru yanında mutlaka içecek bir şey ister çünkü kuru gerçekten kuru :)))))
Afiyetler olsun…
NOT : Kuruda dikkat edilecek en önemli nokta tarifte kullandığınız tereyağınızın lezzetli buram buram misler gibi süt kokan iyi kaliteli tereyağ olmasıdır…
Kuru pişince 1 gece fırında kalırsa çok daha iyi olur…ben her ne kadar fırın ısısı ve pişme süresi versemde siz bunları kendi fırınınıza göre ayarlamalısınız…
Kuru hamurun içine bazen çörek otu ,kekik,anason ekleyerek yapanlar olsa da normali kesinlikle bunlar eklenmeden yapılandır…
1 fırınlama yapılarak pişirilenine ” yaş kuru” denir ve bu kuru diğerine göre (kurutulmadığı için) daha yumuşaktır..yaş kuru 1 gün içinde tüketilir …
2 fırınlama yapılarak hazırlanan Beypazarı kuruları ise nemsiz bir ortamda ağzı kapalı şekilde hava almadan saklanırsa 6 ay dayanır…
Ben Beypazarlı değilim ama kuruyu çok severim o nedenle tarifi paylaşmak istedim ..tarifi asıl bileninden öğrenmeyi çok arzu ederim o nedenle Beypazarlı arkadaşlardan ayrıntılı tarif bekliyorum …:))))
İnanın değişik bölgelerden Ankara yı ziyarete gelen kişiler dönerken Çubuk Turşusu ,Beypazarı Kurusu, ev tarhanası,ev makarnası almadan geri dönmezler :))) Ankara ortak bir buluşma noktası olduğu için semt ve sosyete pazarlarından bu ürünlerden bol bol alıp yaşadıkları yerlere götürürler…
Tarifi deneyip kuruyu da hiç yemedinizse “ay bu ne ya taş gibi” diyebilirsiniz :))) (çünkü dediğim gibi kuru spesifik özel bir lezzet herkes sevmeyebilir ).. ama yapacak bir şey yok kuru böyle birşey :)))) daha öncede söylediğim gibi kuruya bir tür peksimet diyebiliriz..ayrıca korkmayın kuru size çok sert gelirse hafif hafif çaya batırın çaya giren kuru hemen yumuşar :)))))…
Hoşça kalın