Fraksiyonel lazer uygulamaları
Fraksiyonel lazer uygulamaları Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun
Değerli okurlarım, bu haftaki yazımda cilt yenileme yöntemlerinden fraksiyonel lazer uygulamalarına değineceğim.
Fraksiyonel lazer uygulamaları derideki renk düzensizlikleri, kırışıklıklar, deri çatlakları ve yara izleri tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Fraksiyonel lazerleri soyucu olan (ablatif) ve soyucu olmayan (non-ablatif) olarak sınıflandırmak mümkün. Soyucu (ablatif) fraksiyonel lazerlerde kullanılan ışınlar derinin belirli bir katmanını tamamen buharlaştırarak ortadan kaldırırken soyucu olmayan (non-ablatif) lazerler deride kontrollü ısı hasarı oluştururlar. Her iki durumda da deride bir iyileşme süreci başlayacak, renk düzensizliklerine yol açan pigment fazlası deriden atılacak ve bağ dokusu elemanlarının üretiminin artmasıyla daha canlı ve parlak bir görünüm elde edilecektir. Fraksiyonel lazer uygulaması ile deri hacminin artması, belirli bir düzeyde sıkılaşma, kırışıklarda azalma, güneş hasarı bulgularında düzelme, doğum sonrası ve aşırı kilo alımı ile oluşan çatlakların, cerrahi kesi izleri ve sivilce izlerinin belirginliğinin azalması hedeflenir.
Fraksiyonel lazerlerden önce aynı tıbbi durumlar için soyucu lazerler, deriyi belirli bir kata kadar bütün halinde soyacak şekilde kullanılmaktaydı. Bu uygulama oldukça etkili olmasına karşın iyileşme süreci haftalar sürebiliyordu. Ayrıca lazer uygulamasına bağlı enfeksiyon, leke ve iz oluşma ihtimali de oldukça yüksekti. Teknolojinin ilerlemesi ile lazer ışınını bir bütün halinde değil birbirine paralel bir grup ışın demeti halinde üretebilen fraksiyonel lazer cihazları geliştirildi. Bu ışın demetleri deride kat ettikleri yol üzerindeki dokuda kontrollü hasara yol açarken arada kalan sağlam doku, yara iyileşme süresini oldukça kısaltmaktadır. Günümüzde fraksiyonel soyucu (ablatif) lazer cihazları ile göreceli olarak daha az yan etki ihtimaline karşın tek bir uygulamada dahi istenen sonuçları elde etmek mümkün hale geldi. Tekrar eden uygulamalara ihtiyaç duyulmasına karşın günlük hayata birkaç gün gibi kısa bir dönme süresi istenen durumlarda ise fraksiyonel soyucu olmayan (non-ablatif) lazer uygulamaları nispeten en güvenli seçenek haline gelmiştir.
Fraksiyonel lazer uygulamalarında ağrı kontrolü için çoğu kez lokal anestezik etkili kremler ve işlem esnasında ve sonrasında soğuk uygulama yeterli olmaktadır. Soyucu (ablatif) fraksiyonel lazer uygulamalarında deride oluşan mikroskopik kanallar, başta PRP olmak üzere, uygulama sonrasında cilde tatbik edilen onarıcı ürünlerin ve büyüme faktörlerinin doğrudan emilmesini sağlar. Soyucu olmayan (non-ablatif) fraksiyonel lazer uygulamalarında ise deri bütünlüğü yapısal olarak bozulmasa dahi deri geçirgenliğinin ilaç emilimine izin verecek şekilde arttığı gösterilmiştir. Böylelikle lazer yardımıyla ilaç uygulanması (laser assited drug delivery) kavramı doğmuş olup hem yara iyileşme sürecinin kısalması hem de lazer ile elde edilecek etkinin arttırılması mümkün hale gelmiştir.
Fraksiyonel lazer uygulamalarından sonra, kullanılan teknolojiye göre değişen sürelerde yara bakımı veya onarıcı-nemlendirici bakım ve mutlaka sıkı güneş koruması önerilir. Piyasada farklı teknolojileri kullanan birçok lazer cihazı bulunmakta olup mevcut tıbbi durumlar için hangi uygulamanın kişiye uygun olacağına karar vermek ve uygulama sonrası oluşabilecek istenmeyen sonuçları doğru yönetebilmek için Dermatoloji veya Estetik ve Plastik Cerrahi uzmanınız ile görüşünüz.
Sağlıklı günler dilerim.