Unutulmaması gereken bir gerçek, ağız ve diş sağlığımız!

Unutulmaması gereken bir gerçek, ağız ve diş sağlığımız! Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

  • 24 Ekim 2024
  • 48 kez görüntülendi.
Unutulmaması gereken bir gerçek, ağız ve diş sağlığımız!
REKLAM ALANI
Diş hekimi Serhan Tavas’a ağız ve diş sağlığı, bakımlı ve beyaz dişler, son teknolojik gelişmelerle ilgili merak edilenleri sorduk..
Çoğumuz sadece diş ağrısı çektiğimizde diş hekimlerinin kapısını çalıyoruz. Oysa ki ağız ve diş sağlığını önemsemek, sürekli bir özen göstermek gerekiyor. Sadece iyi bir görünüm için değil, bir çok hastalığın da önüne geçmek için bu konuda son derece dikkatli adımlar atmalıyız. Womenist.net olarak Diş Hekimi Serhan Tavas ile ağız ve diş sağlığı ile ilgili yaptığımız sıcak sohbeti sizlerle paylaşmak istedik.

Bize diş hekimliğindeki son gelişme ve teknolojilerden bahsedebilir misiniz ?
Diş hekimliği her gün kendine bir şeyler katarak ilerliyor ve gelişiyor. Bundan 30 sene önce hiç kimsenin hayalinde olmayan tedavileri şu anda yapabiliyoruz. Bonding (Yapıştırıcı) tekniklerinin gelişmesine bağlı olarak artık sağlıklı diş dokusuna hiç dokunmadan,çok konservatif tedaviler yapabiliyoruz. Estetik diş hekimliği ve implantolojide çok hızlı bir gelişim söz konusu. Porselen laminat venerlerin, tam seramikler ve zirkonyum destekli porselenlerin estetik diş hekimliğinde çok önemli yerleri var. Tabii estetiği yakalamak sadece dişin kendisiyle olmuyor. Dişin çevresi de önemli. Pembe estetiği yakalamak içinde dişetlerimizin sağlığı ve seviyeleri çok önemli. Pembe ve beyaz estetiğin uyumunu sağladığımız zaman tam bir estetikten bahsedebiliriz. Artık pembe estetiği sağlarken, yetersiz dişetimiz varsa dişeti rengindeki porselenlerden yararlanabiliyoruz. İmplant firmaları arasındaki ciddi rekabet implantolojinin hızlı bir şekilde gelişmesini sağladı. Tek ve çok diş eksikliğinde, total dişsizliklerde her zaman ilk önce implantları düşünüyoruz. İmplantlar tabii ki hastalarımızın konforunu çok arttırdı. Yine lazer de diş hekimliğindeki yerini aldı ve yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlıyor.

Ülkemizde kişilerin ağız sağlığına verdikleri önem yurt dışına oranla sizce ne durumda?
Ne yazık ki bizim ülkemizde insanlar çoğunlukla ağrı olduğu zaman diş hekiminin kapısını çalıyorlar. Oysa 6 aylık rutin muayeneler gerçekten çok önemli. Bir çürük başlangıcı söz konusu ise bunu hemen görüp tedavi etmek, ileride oluşabilecek birçok zorluğu da ortadan kaldıracaktır. Çürüğe müdahale edilmezse bakteriler dişin canlı dokusuna ulaşır ve dişe kanal tedavisi yapmamız gerekir. Bu durumda da müdahale edilmezse kist oluşumu, dişte çok fazla madde kaybı gibi nedenler sonucunda çekim gerekebilir. Çekilen dişin yerine bir implant veya köprü yapılması gerekir. Gördüğünüz gibi basit bir çürükten komplike tedavilere doğru uzanan bir yol… Bu süreçte ne kadar çok dişimizi ihmal edersek tedavide o kadar zorlaşacaktır. Bu zorlukları yaşamamak adına 6 ayda bir rutin diş hekimi kontrolü gerekmektedir.

Yurtdışında; gelişmiş ülkelerde erken teşhise çok önem veriliyor ve sigorta kapsamında belirli diş tedavilerin yapılabilmesi için rutin olarak kontrole gelmek zorunlu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Sizce bakımlı ve beyaz dişlerin sosyal hayatımızdaki yeri nedir?
Dişlerimiz sosyal hayatımızdaki aynamızdır. Bakımlı, sağlıklı, beyaz, güzel gülüşler özgüvenimizi arttırır ve o kişiye yönelik olumlu duygu ve düşüncelerin gelişmesine yol açar. Günümüzde insanlar güzel görünebilmek daha genç ve dinamik olabilmek için çaba harcıyor. Bunun için dişlerin estetik ve güzel görünümü çok daha önem kazandı ve hastalarımızın beklentileri de tabii ki çok arttı. Bu beklentilerin karşılanabilmesi, hastalarımıza daha sağlıklı ve güzel gülüşler verebilmek adına estetik diş hekimliği de her gün kendine bir şeyler katıyor ve gelişiyor.

Diş beyazlatmak nedir? Dişlere zararı var mı?
Dişlerin rengini birkaç ton açmak için yapılan oksijenasyon yöntemidir. Profesyonel diş beyazlatma hekim kontrolünde yapılması gerekir. Bunun bir çok nedeni var, dişlerin durumunu analiz etmek çok önemli. Ne tip bir lekelenme söz konusu, ne kadar beyazlatıcı ajan kullanılmalı? Dişlerde aşınma söz konusu mu? Beyazlatma seansları arası ne kadar olmalı? Ne tip bir beyazlatma yapılacak? Bunun gibi birçok konu var. Her adımın eksiksiz yapılması durumunda diş beyazlatmanın dişlere zarar vermediği dünyaca kabul görmüş birçok kuruluş tarafından kabul edilmektedir.

Ne tip bir beyazlatmanın uygulanacağı önemli? Kaç tip beyazlatma var?
3 tip beyazlatma var. Ev tipi, ofis tipi ve ikisinin birlikte uygulandığı kombine teknik. Ev tipinde ölçü alınıyor ve şeffaf bir plak hazırlıyoruz. Bu plağı hastamız geceleri yatarken kullanıyor. 10-14 günlük kullanımdan sonra beyazlatma sağlanıyor. Ofis tipi muayenehane ortamında yaptığımız beyazlatma, ortalama 1 saat sürüyor. En başarılı yöntem ise kesinlikle kombine teknik. Bu teknikle hem daha etkin hem de daha uzun süreli bir beyazlatma sağlıyoruz.

Günlük diş bakımımız nasıl olmalı?
Günde 2 kere 2 dakikaya yakın bir fırçalama istiyoruz. Sabah kahvaltıdan sonra ve de yatarken… Ayrıca dişlerin ara yüzünün temizliği için yatarken diş ipi uygulaması da önemli. Altını çizmem gereken bir konu da, doğru, etkin diş fırçalamak. Etkin diş fırçalamada fırça, dişle diş etinin birleştiği noktaya 45 derecelik açıyla yerleştirilip hafif baskı ile yuvarlak hareketler yapılır. Ancak bu şekilde dişle dişeti arasında olan dişeti oluğu dediğimiz alandan gıda artıkları etkili bir şekilde temizlenebilir.

Diş fırçamız ve macunumuz için vereceğiniz öneriler nelerdir?
Diş fırçasının özel durumlar dışında orta sertlikte olması gerekir. Diş fırçamızın uçları aşındığı zaman değiştirmek gerekiyor. Diş fırçalamakta asıl olan mekanik temizliktir; yani fırçadır. Piyasada birçok kaliteli macun bulunmaktadır. Çok sigara içme, dişlerde hassasiyet vs. gibi özel durumlar olmadığı sürece herhangi bir diş macunu yeterli olacaktır

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ