Tedavim ne zaman biter ?

Tedavim ne zaman biter ? Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

  • 25 Ekim 2024
  • 45 kez görüntülendi.
Tedavim ne zaman biter ?
REKLAM ALANI

Ortodontik tedavi gören hastaların, doktorları ile ilk görüşmeden itibaren sordukları soru; ‘teller ne zaman çıkacak ?’ tır.

Dişlerin üzerinde braketlerin yapışık olması elbette hastanın konfonu etkilemektedir, yani dişlerde hiçbirşey takılı olmaması ile braketlerin tellerin çeşitli apareylerin yapışık olması arasında fark vardır. Tıpkı, kolu kırılan ve kolunun iyileşmesini isteyen bir hasta bir süre kolunda alçı ile yaşamak zorunda olduğu gibi, dişlerindeki ve/veya yüzündeki anomalinin düzelmesini isteyen bir hasta da dişlerinde, damağında veya yüzünde bazı apareyleri bir süre taşımak zorudadır. Günümüzde ortodonti henüz, dişlere hiçbir aparey takmadan onları yerinden hareket ettirememektedir, gelişen ortodonti bilimi ileriki yıllarda buna bir çözüm bulursa hastalar kadar ortodonti uzmanları da mutlu olacaktır.

Tellerin ne zaman çıkacağı sorusu makul ve anlaşılabilir bir sorudur, ancak tedavi süresini değiştirmediğinin de bilinmesi gerekir. Tedavinizin ne kadar süre alacağını hekiminizin kesin olarak bilmesi imkansızdır, deneyimlerine dayalı olarak sadece bir tahminde bulunabilir. Tahmin edilen süre ile gerçek süre arasında +/- 4-6 aylık bir sapma olabilir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Tedavi sürecinin rahat geçirilebilmesi ve en kısa sürede tamamlanması birçok faktöre bağlı olmakla birlikte aslında büyük ölçüde hastanın tedaviye uyumu ile ilgilidir. Randevularınıza gününde ve saatinde gelmeniz, doktorunuzun yasakladığı besinleri tüketmemeniz (sert, kabuklu yiyecekler vs), dişlerin düzenli ve yeterli şekilde fırçalamanız tedavinizin en kısa sürede bitmesine etkisi çok büyüktür.

Çünkü,

Randevu günü ve saati rastgele verilmez, ortodontik tedavi müdahelelerinin belli aralıklarla yapılması gerekir, hekiminizin 4 hafta sonrası için size randevu veriyorsa 7. haftada gitmeniz tedaviyi en az 2 hafta uzatır. Doktorunuz size o seans yapılacak işleme göre en uygun süreyi ayarlayarak bir randevu saati verir. Örneğin yarım saat sürecek bir işlem 10 dk ya sığdırılamaz.

Sert besinler, braketlerin dişten kopmasına neden olur, braketi kopan diş tedaviden ayrılmış demektir, tedaviden ayrılan diş planlanan şekilde hareket ettirilemez ve toplam tedavi süresi uzar.

Ortodontik tedavilerde ağız diş bakımı çok önemlidir. Ortodonti uzmanı, ağız diş bakımı kötü olan, diş eti iltihabı bulunan hastayı tedaviye almaz. Önce diş fırçalama tekniğini öğretir, belli bir süre hastanın diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmesini bekler, sonra tedaviye başlar. Tedavi esnasında ağız diş bakımı bozulduysa yani diş fırçalama ihmal ediliyorsa, tedaviniz durdurulur, hastanın tekrar yeterli fırçamaya dönmesi beklenir, diş eti hastalığı iyileşince ortodontik tedaviye devam edilir. Bu da yine toplam tedavi süresini uzatmış olur. Unutulmamalıdır ki, dişlerin olması gereken şekilde hareket ettirilebilmesi için periodonsiyum dediğimiz diş çevresi dokularının sağlıklı olması şarttır.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ