Çocuklarda sedasyon veya genel anestezi ile diş tedavisi yapılır mı?
Çocuklarda sedasyon veya genel anestezi ile diş tedavisi yapılır mı? Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun
Sedasyon nedir?
Basit bir tanımla sedasyon, bilinç kaybı olmadan santral sinir sisteminin baskılanmasıdır. Sedasyon sırasında hastanın refleksleri kaybolmaz.Sedasyonun amacı, psikolojik rahatsızlığı kontrol etmek ve tedaviyi kabullenmeyi sağlamaktır.
Sedasyonda nelere dikkat edilir?
Hastanın sedasyon süresince monitorize edilmesi şarttır. Tedavi öncesi nabız, solunum sayısı, tansiyon kaydedilmelidir ancak çok küçük hastalarda bu işlemi gerçekleştirmek zordur. 10 yaş ve üstü çocuklarda önerilir.
Bu teknik uygulanacaksa en az iki doktor bulunmalıdır. Doktorlardan biri tedaviyi yaparken, diğeri hastayı monitorize ederek takip etmeli; acil müdahale ve hava yolu açma konularında deneyimli olmalıdır.
Genel anestezi nedir?
İlaçlar yardımıyla, duyu fonksiyonlarının ortadan kalkması ile birlikte geçici bilinçsizlik durumudur. Bu tip ilaçları sadece anestezi doktorları hastane şartlarında uygulamaktadır.
Genel anestezi altında diş tedavilerini kimlere yapılabilir?
Aşırı korkulu, iletişim kurulamayan, yaşı çok küçük veya özel ihtiyaçları bulunan hastalarda uygulanır.
Genel anestezi güvenli mi?
Hastane şartlarında gerçekleştirildiğinde genel anestezi altında diş tedavisinin komplikasyon riski çok düşüktür. Normal diş kliniğinde hastaya derin sedasyon vermektense genel anestezi daha güvenilir bir yöntemdir. Bununla birlikte, çocuğu tedavi etmekte bütün yöntemler başarısız olduğunda genel anestezi son çare olmalıdır.
Genel anestezi öncesinde nelere dikkat edilmesi gerekir?
Genel anestezi uygulaması öncesinde hasta, bir anestezi doktoru tarafından değerlendirilir. Bu muayenede, genel anestezi sırasında çocuğunuzun güvenliğinden emin olmak için genel sağlık durumu, varsa düzenli kullandığı ilaçlar değerlendirilir. Her hastada rutin olmamakta birlikte, anestezi doktorunun değerlendirmesi sonucu kan tahlili istenebilir.
Genel anestezi işlemi öncesinde çocuğunuzda herhangi bir rahatsızlık (burun akıntısı, öksürük, soğuk algınlığı vb.) başladı ise doktorunuza bilgi verin. İşlem tarihi değiştirilebilir. İşlem öncesi katı ve sıvı gıda alımı konusunda doktorunuzun önerilerini uygulamanız önemlidir.
Çocuğum, genel anestezi ile diş tedavileri yapıldıktan sonra eve ne zaman dönebilir ?
Genellikle sabah ilk hasta olarak alınan çocuk hastalar, günübirlik olarak hastanede gözlem altında kalırlar. Genel durumu çıkış işlemleri için uygun olduğunda hastaların taburculuk işlemleri yapılır.
Çocuğum, genel anestezi sonrası nasıl beslenmeli?
Genel anestezi ile işlem yapılan çocuklara, taburcu olmadan önce gözlem altında sıvı gıdaya başlanır. Akşam beslenmesi için doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz.