Diş fırçalarken neden dişeti kanar?

Diş fırçalarken neden dişeti kanar? Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

  • 26 Ekim 2024
  • 38 kez görüntülendi.
Diş fırçalarken neden dişeti kanar?
REKLAM ALANI

Doğru bir diş fırçalaması ile sağlıklı bir dişetinde kanama olması beklenmez. Eğer fırçalama esnasında dişetlerinde kanama oluyor ise ya travmatik bir fırçalama yapılıyordur, ya da dişeti sağlığını yitirmiş olabilir.

Sağlığını kaybetmiş bir dişetinin en önemli belirtilerinden biri kanamadır.

Toplumumuzda ve dünyada en sık görülen dişeti hastalığı Gingivitis – Dişeti iltihabıdır. Gingivitisin de ağız içinde görülen en önemli belirtisi yine kanamadır. Kanama bu rahatsızlığın ilk belirtileri arasındadır ve tedavi edilmediği takdirde belli aralıklarla hastaya kendini göstermeye devam eder. Sigara kullanan hastalarda bu durum biraz farklıdır. Çünkü sigara dumanı içerisindeki kimyasallar damarları büzücü etki gösterdiği için gingivitisi olan sigara içen hastalarda ; hastalığın en sık belirtisi olan kanamanın görülme sıklığı ve şiddeti azalır. Bu durum hastanın hekime gelmesini geciktirir.. Ancak hastalık ilerlemeye devam eder. Üstelik sigara kullandığı için daha hızlı bir ağız içi yıkım olur ancak belirtiler gizli kalır. Bu da sigara kullanımının bir başka zararıdır; hastalığı gizlemek ve hekime gitmeyi geciktirmek..

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Dişetlerinizde kanama olduğunu görüyor iseniz en kısa zamanda dişeti hastalıkları uzmanınıza başvurmalısınız. Ağız içi durum tespit edilmeli, durumun altında yatan başka olası ihtimaller değerlendirilmelidir. Tedavi edilmeyen gingivitis, daha sonra dişin ağızda durmasını sağlayan temel yapılardan biri olan ve kökü sımsıkı saran kemiğimizde kayıplara yol açar. Çene kemiğinin bu kısmındaki kayıp ile birlikte görülen dişeti enfeksiyonuna Periodontitis denir. Bu aşamada kaybedilen kök çevresi kemik tekrar eski yerine iyileştirebilmesi neredeyse imkansız bir durumdur ve beraberinde dişeti çekilmelerini yaratır.

Dişeti hastalıkları yalnızca ağız içini etkiliyen hastalıklar değildir. Kan ve lenf dolaşımı yolu ile gingivitis ve periodontitise neden olan bakteriler ve bu bakterilerin ürettiği bir takım maddeler vücuda da dağılım göstermektedir. Bu durum uzun vadede vücut da oluşabilecek bir takım sistemik hastalıkların tetikçisi olabilmektedir.

Hem gingivitis hem de periodontitis ağrısız ilerleyen bir hastalık olduğu için doktora gelmekte çok gecikiyoruz. Çünkü ağrı duymadan doktora gitme ihtiyacı duymuyoruz. Ne kadar geç kalırsak, sıkıntıları ortadan kaldırabilme ihtimalimiz de o kadar zorlaşıyor.

Dişetlerinizde kanama fark etiğiniz anda kendi çabalarınızla durumu yok etmeye çalışmak yerine mutlaka dişeti hastalıkları uzmanınıza danışmalısınız. Çünkü bu çabalar, kanamanın altında yatan nedenler tam anlamı ile gün yüzüne çıkarılmadığı ve ortadan kaldırılmadığı sürece boşuna olabilir.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ