Diş hekimliğinde cerrahi işlemler
Diş hekimliğinde cerrahi işlemler Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun
– İMPLANT
İmplant herhangi bir nedenle kaybedilmiş dişlerin yerine ,kaybedilmiş fonksiyonu ve estetik görünümü yeniden sağlatan yapay diş köküdür.
Doğal dişlere en yakın alternatif olduğu gibi bilinen köprü ve diğer protez sistemlerinden daha iyi fonksiyon ,çiğneme ve estetik sağlatır.
implant çeşitleri
Günümüzde kullanılan pek çok implant tipi bulunmaktadır. Hastanın gereksinimleri gereği uygun seçim hekim yönlendirilmesiyle yapılabilmektedir.
kimlere implant uygulanabilir??
Hastanın halihazırda sahip olduğu çene kemiğinin kalınlığı ve yüksekliğine göre uygun implanta karar verilir. Genel sağlık durumu yerinde olan her birey implant tedavisini talep edebilmektedir.
Dokuların implantı reddetmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Her yasta uygulanabilmektedir. Genel olarak alt limitte hastanın yaşına bağlı olarak çene kemiğinin gelişimini tamamlamış olmasına dikkat edilir.
implant yerleştirildikten sonra dişim ne zaman takılır?
İmplant ve çene kemiğinin tam birleşmesini (osteointegrasyon) sağlatabilmek için 8 hafta (2-3 ay) beklemek yeterlidir.
Bu süre zarfında hastanın kullanıyorsa sigara kullanımını sınırlandırması ve ağız hijyenini maksimum seviyede tutması olası bir enfeksiyona karşı riskleri azaltır.
APİKAL REZEKSİYON
Eski kanal tedavili ya da uzun süreli çürük olan dişlerin kök uçlarında gözlenen kronik iltihap keseciklerinin cerrahi bir yöntemle kök ucu da dahil olmak üzere kesilmesi ve bu sayede kök kanallarının bakterilerden arındırılması amacıyla yapılan bir işlemdir.
DİŞ ÇEKİMİ
-İleri derecede çürük ve madde kaybı tedavi lie geri getirilemeyecek dişler
-kırık ve madde kaybı tedavi ile geri getirilemeyecek dişler
-kanal tedavisine rağmen apse yapan dişler
-yüzde 50 si kemik desteğini kaybetmiş dişler
-periodontal sorunlardan ötürü sallanan dişler
-zamanında düşmeyen süt dişler
-kist ve tümör içeren dişler
-gömük kalmış ve sürdürülmesi mümkün olmayan dişler
de çekim endikasyonu uygundur.
20’LİK DİŞ ÇEKİMİ
Sürme zamanı içinde tam sürememiş yarım sürmüş ve diş eti dokusunun belli aralıklarla iltihaplanmasına sebep olan çürük ya da kırılmış, yer darlığı yüzünden tamamen gömük kalmış, malpoze formda olduğu için sürememiş dişlerde ,dişleri sıkıştırdığı için ön dişlere baskı yapan gömük dişlerde çekim endikedir.
KİST OPERASYONLARI
İçi kristalimsi bir sıvıyla dolu,merkezden çevreye genişleyen,çeperle çevrili patolojik boşluklara kist denir.
Embriyolojik çağda ,dokular içine yerleşen hücre artıklarından olabildiği gibi enfekte kök kanallarından kaynaklı kök ucu bölgesinde meydana gelen patolojik değişikliklerden kaynaklanabilmektedir.
Kist operasyonlarında kistin çeperiyle beraber çıkarılması temel hedeftir