Gömülü dişler ve 20 yaş dişler

Gömülü dişler ve 20 yaş dişler Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

  • 26 Ekim 2024
  • 42 kez görüntülendi.
Gömülü dişler ve 20 yaş dişler
REKLAM ALANI

Çene kemiğinde dişlerin sürmesi için yeterli yer olmaması durumunda dişler, üzerini örten dişeti, çene kemiği gibi dokuların veya başka bir dişin engellemesi neticesinde gömülü kalır.

En sık gömülü kalan dişler alt ve üst 3. büyükazı dişler olup, 20 yaş dişleri olarak da adlandırılırlar. Bu dişler,ağızda en son süren dişlerdir ve genellikle 18-25 yaşlar arasında sürerler. Bununla birlikte nadiren köpek dişleri gibi diğer dişler de çenede yeterli yer olmaması halinde gömülü kalabilirler.

Gömülü dişler, ya çene kemiği içinde tam olarak gömülü kalır ve üzerleri dişeti ile örtülüdür, ya da tam sürememiş halde kısmen görünür şekilde ağızda dururlar.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Gömülü dişler, çoğunlukla ağız açma zorluğu, dişin bulunduğu bölgede ağrı, kulağa yayılan ağrı, ağız kokusu, bölgedeki dişetinin iltihaplanması gibi şikayetlere sebep olurlar. Bu şikayetler, antibiyotik kullanılması ile geçici bir süreliğine geriletilebilse de, enfeksiyon etkeni olan gömülü diş bölgeden çıkartılmadıkça belirtiler tekrarlar.

Gömülü dişler,komşuluğundaki ikinci büyükazı dişe zarar verebilir ve aynı zamanda çenede kist oluşumuna sebep olabilirler. Bu gibi durumlarda uzun süre ağrı olmayabilir zira çene kistleri, zaman içinde kemiği eriterek büyüyen ve çevre anatomik oluşumlara hasar veren yapılardır. Ağrı,dudakta uyuşukluk gibi belirtiler genellikle, kistin büyümesi neticesinde komşu anatomik oluşumlarda hasar olduğunda ortaya çıkar.

Gömülü diş çekimi, bu konuda eğitim almış çene cerrahisi doktorları tarafından yapılması halinde hasta için oldukça kolay geçen operasyonlardır.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ