Gülümsemekten korkmayın!
Gülümsemekten korkmayın! Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun
Doğal dişiniz kadar konforlu implantlar sayesinde rahatça gülümseyin…
Kaybedilen dişlerin yerine konularak diş kökü görevi gören ve vücutla uyumlu olan implantlar sayesinde ağız sağlığınıza yeniden kavuşuyor ve gülümsemenizi elinizin arkasına saklamak zorunda kalmıyorsunuz. Dişlerinizin doğasına uygun olarak şekillendirilen ve yerleştirilen implantlar hayat kalitenizi arttırıyor, estetik tüm kaygıları gideriyor. Ancak, implantın doğru ağızda doğru uygulanması tüm işlemin başarılı sonuçlanması açısından büyük önem taşıyor.
İmplant nedir ve nasıl uygulanıyor?
Çene kemiği içine konulan ve kemikle entegre olarak bir dişin kökü görevini gören titanyum bazlı vidaya “implant” deniyor. Titanyum; sert, hafif ve vücuda uyum sağlayan (biocompatible) bir metal. Bir cerrah, periodontolog veya bu konuda uzmanlaşmış bir diş hekimi tarafından, cerrahi işlemle çene kemiğine vidalanıyor.
İmplant tedavisi herkese uygulanabiliyor mu?
Çeneler kemik gelişimlerini tamamladıktan sonra (18-20 yaş sonrası) her yaşta hastaya genel endikasyon şartları uygunsa implant yapılabiliyor. Çok yaşlı hastalarda kemikler daha kırılgan olduğunda implant boyunun ve kalınlığının dikkatle seçilmesi gerekiyor.
Bu yaş aralığında kaybettiği dişi olan herkese implant yapılabilse de hastanın genel sağlığı ve kemik yapısı da bu konuda belirleyici oluyor. Kontrol altında tutulamayan diyabet, kanser, çeneye uygulanan radyasyon, sigara tiryakiliği, alkolizm ve yine kontrol altına alınamayan diş eti hastalıkları implant uygulanmasına engel oluşturabiliyor. Aşırı kemik kaybına uğramış ağızlara ise direkt olarak implant uygulanamıyor.
İmplantın ve protezin başarılı olup olmadığı nasıl anlaşılıyor?
Bunu, iki aşamada değerlendirmek gerekiyor. Birinci aşamayı implantın uygulanmasından, üst yapının yani protezin takılacağı zamana kadar geçen devre yani implantın kemikle kaynaşması oluşturuyor. Bu, alt çenede 3-4 ay, üst çenede ise 6-7 aylık bir zaman dilimi anlamına geliyor. Bu devrede devamlı ağrı, önlenemeyen enfeksiyon, implantta sallanma ve çekilen kontrol röntgenlerinde implant çevresinde 1,5 milimetreden fazla kemik kaybı yoksa, implant başarılı kabul ediliyor. Aksi halde hemen sökülmesi gerekiyor. İkici devre, protezin yani üst yapının ağızda tamamlanması ile başlıyor.
Protezin tamamlanması sürecinde bakım, ağız hijyeni, periyodik kontroller ve implant uygulamasından sonra meydana gelebilecek sistemik hastalıklar büyük önem taşıyor. Biyomekanik faktörler ise implant ve protez uygulamasında en hassas noktayı oluşturuyor. İmplant boyunun, kalınlığının, yerinin ve hasta ağzının çok iyi etüt edilmesi gerekiyor. Yani implantın; üzerine yapılacak kron, köprü veya hareketli protezi taşıyabilecek boyda, kalınlıkta olması ve homojen bir kemik yapısına yerleştirilmesi önem taşıyor. Günümüzde implantlar yüzde 90-95 oranında başarılı oluyor.
İmplant uygulandıktan sonra bekleme süresi ne kadar? Üzerine hemen protez yapılabiliyor mu?
Biz genel olarak kemik yapısına ve uygulanacak bölgeye göre implantlara 3-6 ay arası bir entegrasyon süresi tanırız ve bunu hastalarımıza söyleriz. İmplant cerrahisi sonrası yapılan kontroller neticesi bu süre değişebilir hatta bazen derhal yükleme bile yapılabilir.
İmplant bakımı nasıl yapılıyor?
İmplant bakımı sadece dişleri fırçalamak anlamına gelmiyor. İmplantın bakımı üzerinde çok hassasiyetle durmak ve doktorun tavsiyelerine mutlak uymak gerekiyor. Ayrıca doktorun belirleyeceği aralıklarla, yani yaklaşık altı ay ile bir yıl arasında periyodik kontrolü yaptırmak gerekiyor.