İmplant tedavisi ile ilgili sorularınıza cevaplar 2.bölüm…
İmplant tedavisi ile ilgili sorularınıza cevaplar 2.bölüm… Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun


Kendinize implant yaptırırmısınız?
Anneme, babama ve eşime yapacağım gibi diş kaybı olan durumlarda kendime de yaptıracağım tek tedavi implanttır.
İmplant yerleştirme işlemi uzun sürer mi?
Hekiminizin implant cerrahisinde ne kadar tecrübeli ve yetkin olduğuna bağlı olarak ortalama bir implant 15 dakika tamamlanır. Diğer her bir ekstra implant da fazladan 5 dakika daha işlemi uzatmaktadır. Yani çalışılan bölge birbirine ters taraflarda değil ise , birbirine yakın alanda yapılan 2 implant 20 dakika, 3 implant ise 25 dakika kadar sürer. Tabii bu durum genel bir fikir vermek içindir. Bazen daha kısa sürebildiği gibi, kemiğin zorlu olduğu vakalarda uzayabilmektedir. Genel olarak birden fazla implant yerleştirilecekse, alt çene sağ taraftakiler bir operasyonda, sol taraftakiler ise bir hafta sonra sağ tarafın dikişleri alındıktan sonra yerleştirilmektedir. Örneğin; alt çenesinde hiç dişi olmayan ve 6 adet implant yerleştirilecek hastaya, tamamı aynı anda yerleştirilebileceği gibi, daha çok tercih ettiğimiz şekil ile önce sadece sağ veya sol tarafa 3 adet yerleştirilmekte ve operasyon sonlandırılmaktadır. Bu şekilde 1 hafta boyunca işlem yapılan tarafın iyileşmesi hedeflenmekte, bu arada da hastamız diğer tarafta çiğneyerek beslenmektedir.
Hiç dişi olmayan hastalarda implantın avantajları nelerdir?
İmplant hastaları iki şekilde ayrılabilir. Hiç dişi olmayanlar ve kendi dişleri de olup, arada boşlukları bulunanlar. Hiç dişi olmayan hastalar ya yeni protez kullanmaya başlayacaktır ya da belli bir süredir hareketli protez kullanmakta olan hastalardır. Protez kullanmak, hele ki tam protez , diğer bir deyişle tam damak gerçekten zor alışılan bir durumdur. Bazen 2-3 ay da hasta ancak rahat yemek yiyebilir hale gelir. İlk başlarda vuruklar oluşabilmektedir. Bu da can sıkıcı bir durumdur. Protezlere eninde sonunda alışılır ama yine de hastanın çiğneme kuvvetinde çok ciddi azalma vardır. Bu sebeple hastalar protezleri ile eskisi gibi koparıp, çiğneyemediklerini belirtirler. Hatta genel kanı protez dişlerin yeterince kesmediği yönündedir. Ama aslında çiğneme kuvvetinde çok büyük azalma vardır. Protezlere yeterince baskı uygulayamaz hasta. Ayrıca protezin sabit olmaması, üst damağın bazen kolayca düşmesi, alt damağın ise devamlı hareket etmesi, dil hareketi ile yerinden çıkması en büyük sıkıntıdır. Hatta bazen hastalar protezlerin iyi yapılmadığından şikayet edip doktor doktor gezerek, ellerinde yapılmış memnun olmadıkları eski protezlerle gelirler. Bir kısmı da alışmış olduklarından dolayı artık şikayet etmemektedirler. Tam protez hastalarnda birkaç farklı uygulama ile ya protezden tamamen kurtulabilir ve sabit yani takılıp çıkarılmayan dişlere sahip olur ya da implant desteği ile daha sabit ve destekli hale getirilen ve ağızda kapladığı alan daraltılmış, daha kibar protezlere kavuşur. Özellikle kemik yapısı müsait olup, yeterli sayıda implant yerleştirilerek tamamen sabit dişli hale çevrilen ve protezlerinden kurtulan hasta yeniden doğmuş gibi hisseder, çiğneme ve konuşma kalitesi artar. Kendine güveni yerine gelir, psikolojisine olumlu katkısı olur.
Bazı dişleri eksik olan hastalarda implantın avantajları nelerdir?
Dişlerinin tamamı değil de bir kısmı eksik olan hastalarda, eğer yeterli sayıda diş var ise eski yöntemimiz olan köprüler yapılabilmekte. Ancak boş dişlerin yerlerini doldurabilmek için bildiğiniz üzere boşluğun önü ve arkasındaki dişlerin traşlanarak kaplamaya hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Bu durumda da taktir edersiniz ki; mine tabakasının tamamı ortadan kaldırılınca diş ne yazık ki büyük zarar görmektedir. Aslında bu zarar kısa vadede ortaya çıkmamaktadır. Uyumsuz yapılan kaplamalar, ağız bakımının tam olmaması nedeniyle iltihaplanan veya çekilen diş etleri, yaşlanma sebebiyle gelişen dişeti çekilmeleri gibi sebepler ile kaplama içindeki korumasız dişler ne yazık ki zaman içinde çürümektedir. Bu sürecin ortaya çıkması 8-10 yıla kadar uzayabilmektedir. İmplant tedaivisi ile eksik dişler yerine konulurken, sağlam dişlere el değmediğinden ömürleri de kısalmamaktadır.
Bazen de ağızda bazı dişler olmasına rağmen , herhangi bir tarafta en sondaki diş eksik olduğunda da yine köprü tedavisi yapılamamaktadır. Bu durumda da yarım protez kullanmak zorunda kalınabilmektedir. İmplant uygulaması bu gibi vakalarda hastayı eksik olan birkaç diş için yarım protez kullanmaktan kurtarabilmektedir.
iyileşme süreci ne kadardır?
İmplant uygulamasının ertesi günü genel kontrol ve pansuman uygulanır. Bir hafta sonra da dikişler alınır. Bundan sonra eğer anında yükleme yapılmayacak ise ( implant uygulanıp hemen aynı anda üzerine diş yapılması-sınırlı vakada uygulanabilir-) yaklaşık 8 hafta yani 2 ay kadar implant ile çene kemiğinin kaynaşması beklenmektedir. Bu 2 aylık süreçte çok özel bir durum ağrı,şişme, iltihaplanma) olmadığı sürece doktorun sizi görmesine ya da röntgen alıp takip etmesine gerek yoktur.
Ne zaman yeni dişlerim yapılabilir?
İki aylık süre tamamlanınca kontrol randevusunda tekrar filminiz çekilerek implantlar değerlendirilir. Herşey yolunda ve implantlar kaynaşma sağlamış ise basit lokal anestezi ile zımba gibi bir cihaz ile implantların üzerine denk gelen dişetinden mantar şeklindeki kapaklar takılarak ölçü almaya hazır hale getirilir.