Koruyucu diş hekimliği tedavisi
Koruyucu diş hekimliği tedavisi Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun
Kelime anlamından da anlaşılacağı gibi hastalanmadan korumak ya da küçük tedaviler ile büyük hastalıkların engellenmesini amaçlamaktadır. Koruyucu hekimlik gerek çocuklarda, erişkin gerekse ileriki yaşlarda düzenli kontrollerde hasar ve hastalıklar erken teşhis edilir.
Düzenli kontrollerde çocuklarda büyüme diş, çene ve yüz gelişimleri (Pedodonti-Ortodonti) kontrol altına alınarak önce diş çürükleri tam başlangıçta bulgulanır ve küçük müdahaleler ile tedavi edilir. Çürük önleyici flöre uygulamaları çürük koruyucular pedodontisler tarafından uygulanarak çürüklerin önüne geçilene bilir.
Aşırı çürükten kaybedilen dişlerin yerine zaman kaybedilmeksizin yer tutucular uygulanır. Çocukların kontrollerinden gerektiğinde erken Ortodontik tedavilere zaman kaybetmeden başlanılabilir.
Erişkin ve ileri yaşlarda düzenli kontroller diş, diş eti ve çene kemikleri, köprüler, dolgular muayene sırasında ya da hastanın şikayetleri doğru değerlendirilerek en önemlisi ise Radyolojik kontroller koruyucu hekimlik anlamında çok önemlidir. Bu düzenli kontroller diş çürüklerini büyümeden diş etlerinin varsa hastalıklarının ilerlemeden köprüleri aşırı yıpranmadan ağız hastalıklarını da oluşturmadan önlenebilir.
Koruyucu hekimlik tüm sistemik hastalıklarımızda daimi kullandığımız tüm ilaçlarında oluşturacağı ağız bulgularının saplanılmasında periyodik kontroller çok önemlidir.
Koruyucu hekimliğin genel kuralları:
1.Düzenli kontroller
2.Doğru ağız ve diş sağlığı eğitimi ve devamlılığının sağlanması
3.Düzenli hasta takibi
4.Röntgen testleri
5.Gerektiğinde kan, idrar tahlilleri ve MR, CT kontrolü
6.Sık olmamakla beraber genel vücudun herhangi bir bölgesindeki kanser ve sistemik hastalıklarının ilk belirtileri ağız boşluğunda saptanabilir
Dr. Dt. Mehmet Ali Özer