Glüş tasarımı
Glüş tasarımı Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun


Gülüş tasarımındaki amaç, gülüş estetiğini yakalamaktır. Bunun için ilk önce hastanın ağız içi ve portre fotoğraflarını çekeriz. Hasta konuşurken gülerken, gülümserken fotoğraf ve videolarını kaydederiz. Bilgisayarda 3D digital smile design nemo adlı programa aktarıp yüz hatlarını, dudak hattını, diş eti seviyelerini, dişlerin tek tek boyutlarını ölçer kaydederiz. Belli kurallar dahilinde diş etlerinin konumunu olması gereken yere çeker, yine dişleri birbiriyle oranlarına göre ayarlarız, herşey tamamlandıktan sonra hastadan aldığımız yüz fotoğrafına tasarımı yerleştiririz.
Tasarım sırasında kişinin cinsiyeti, yaşı, yüzünün şekli, sosyal konumu, gülüş simetrisi, dişlerin sıralınışı ve renkleri, dudaklar ve diş etlerinin seviyeleri gibi parametreleri göz önüne alarak, hasta için yüzüne ve karakterine en yakışan dizaynı bulmak gerekir. Gülüş tasarımı yapılarak daha beyaz, ışıldayan kalıcı beyazlığa sahip dişlere kavuşmak mümkündür.
Tasarım yapılacak dişlerin hazırlığı bittikten sonra ağız içi üç boyutlu digital ölçü cihazı cerec omnicam ile dişlerin üzerinde gezinip taratarak ölçü işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz. Klasik ölçü yönteminde macun kıvamında hazırlanan ölçü maddesi hasta ağzına yerleştirilerek uygulanır. Bu uygulama hasta için mide bulantısı açısından oldukça rahatsız edici bir durumdur. Cerec ile alınan digital ölçü ile bu olay ortadan kalkar. Yüksek çözünürlüklü ve laser destekli ağız içi mikro dijital kamera ölçü işini, mikron düzeyinde hassasiyetle alabilmektedir.
Tasarım ve ölçü aşamasından sonra sıra geliyor mock-Up uygulamasına..yani tasarımını yaptığımız dişlerin üretimine geçmeden önce yapılacak dişlerin birebir aynısını fakat farklı malzeme ile hasta ağzında deneme ve hastanın beğenisine sunma işlemi.. Tasarımın bitmiş halini bilgisayarda kendi yüzünde oturtmuş halde gösterebildiğimiz gibi, daha iyisi ,1-2 saat içinde gerçeğinin birebir aynısını ağızda takarak prova ederiz. Hasta bu deneyimi ekrandan değil de direk ağzında yaşayarak gerçekleştirir. Konuşmasına, gülüşüne dikkat ederiz, kapanışını deneyerek gerekli gördüğümüz yerlerde düzeltmeler yaparak hastamızın devam için onay vermesini bekleriz. Böylece haklı olarak en çok çekinilen nokta “acaba bitince istediğim gibi olacak mı”kaygısını ortadan kaldırmış oluyoruz.
Tasarım ve mock up tan sonra,uygun renk ve boyutta blok seçilir. Cerec isistemi ile kullanılan bloklar güçlendirilmiş cam seramikler olduğu gibi zirkonyum bloklar da olabilir. Blok cihaza yerleştirilir ve aynı gün içinde tasarımı yapılan dişlerin freze işlemi biter. Sonrasında artık dişlerin renklendirilmesi,cilalanması ve glazelenmesi yaparız. Bunun için ileri teknoloji ürünü fırınlar kullanılır. En son üretim biter ve aynı gün içinde dişlerin yapıştırılması ve teslimi gerçekleşir.
Kliniğimizde kullandığımız cad cam sistemi dahilinde cerec omnicam digital ölçünün alınmasını takiben,cerec in lab cad cam cihazımız ve sonrasında gereken sinterleme ve porselen fırını sayesinde, tasarım ve üretim hastanın yanında gerçekleştirip işlemi tek seansta bitirebilmekteyiz.