İmplant nedir günümüze kadar olan gelişimi
İmplant nedir günümüze kadar olan gelişimi Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun
İmplant son yıllarda oldukça yaygın olarak eksik ve çekilmiş dişlerin ikamesinde kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.Genelde titanium adlı bir metalden üretilen yapay bir diş kökü olarak adlandırabiliriz.İmplantın üzerine yapılacak diş protezi ve iki yapıyı birbirine bağlayan abutment denilen ara bağlantı parçası ile birlikte üç parçadan oluşur.Eksikliğin tamamlanabilmesi için bu üç parçanın dişetinize ve taşıyacağı yüke uygun bir dizayn ile bir araya getirilmesi gerekir.
İmplantın tarihçesi firavunların çekilmiş dişlerine yapılan tahtadan dişler kadar dayanır. Dr Brenemark ‘ın kemik augmentasyonunu tarif etmesi ile modern dişhekimliğinde implant uygulanmaya başlanmış ve başarılı implant-kemik kaynaşması sağlanmıştır.O zamandan günümüze kadar implantların şekilleri, kullanılan materyaller ve yüzey özellikleri değişim göstererek şu anki haline gelmiştir. Bugün en çok kabul gören materyal titanyum olup implant yüzeyi özel kumlama şekilleri ile pürüzlendirilmiş kök formunda implantlar yoğunlukla kullanılmaktadır.
Kimler implant yaptırabilir ?
Sistemik önemli bir rahatsızlığı olmayan ve yeterli kemiği olan her hasta eksik dişinin yerine implant yaptırabilir. Kalp , şeker ,hipertansion ya da kanama problemi olan hastaların durumu hekimleri ile birlikte konsulte edilerek gerekli önlemler alınırsa bu hastalara da implant yapmak mümkündür. Yeterli kemiği olmayan hastalarda ise hastanın durumuna göre tercih edebileceğimiz yöntemlerle operasyon bölgesinde kemik arttırıcı uygulamalar yapılabir. Bu uygulamalar da bize istediğimiz bölgeye implant yapabilme olanağı sağlayabilmektedir..
Hangi tür diş eksikliklerinde nasıl implant çözümleri üretilebilir
Diş eksikliklerini üç ayrı sınıfta toplayabiliriz
1-Tek diş eksikliği : Bu tip boşluklara tek bir implant papıp üzerine dişini yerleştirerek hastanın sorunu halledilebilir.
2-Bölgesel diş eksikliği: Bu durumda eksik dişlerin miktarına göre ıkı ya da daha çok sayıda implant yapılıp bunlar birbirine bağlanarak protezi taşıyacak altyapı sağlanır ve üzerine hastanın kendi dişi gibi kullanabileceği köprüler sabitlenir.
3-Total dişsizlik : Hastanın ağzında hiç diş olmaması durumunda kaç tane implant yapılarak sorunun çözüleceği hastanın nasıl bir protez istediği ile çok ilişkilidir. Her çeneye ikişer implant yaparak girip çıkmalı bir damak yapılabilir. Bu durumda hasta ağızdan kendi kendine çıkmayan ama istendiğinde kolayca çıkarılabilen damak protezleri kullanmak durumundadır . İmplant sayısı arttırıldıkça proteze olan destek artacağından dolayı , gittikçe küçülen ve sonunda Kendi dişleri gibi sabit ve damak desteği olmayan köprü protezleri yapmak mümkündür.
İmplant operasyonu yaptırmak zor mudur operasyon sonrası hastaları neler bekler ?
İmplant operasyonu korkulduğu kadar zor dseğildir.Gelişen teknikler ve implant cerrahisi sistemleri ile kemik arttırma teknikleri kullanılmıyorsa her bir implantın yerlestirilmesi ortalama 20 dk cıvarındadır.
Operasyon sonrasında hastanın buz uygulaması yapması ve sıcak yemekler yememesi beklenir. Duruma göre bazen antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar da tavsiye edilebilir.Bir hafta 10 gün sonra da dikişler alınıp kemik kaynaşması beklenecektir.Bazı durumlarda operasyon sonrası şişme ve ağrı söz konusu olabilir .
Operasyon sonrası hemen dişlerimiz takılabiliyor mu?
Normal şartlarda operasyondan 2-3 ay sonra protezlerin yapımına başlanabilir . Hastaların genel yanılgısı operasyonun hemen ardından dişlerinin takılabileceğidir. Bu durum sınırlı vakalarda mümkün olmakla birlikte bazı vakalarda da görüntüsel olarak ağza takılmış fakat fonksiyon görmeyen (çiğnemeyen) ya da imlpantların üzerine yük bindirmeyen geçici dişler de yapmak mümkündür.
Dişler takıldıktan sonra hastaların yapması ve yapmaması gereken şeyler nelerdir?
Bizim en çok üzerinde durduğumuz konular temizlik ve düzenli kontroldur.Hastalarımız dişlerinin ve implant çevresinin temizliğine kendi dişlerine gösterdiklerinden daha çok özen göstermeleri gerekir.implant çevresinde birikebilecek bakteri plağı kemik erimesine ve implantın kaybına sebep olabilir. Düzenli kontrolde de hastanın yapamadığı temizlik ve bakım diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.