Tunus Genel İşçi Sendikası: Dünya Bankasının “şantaj yapması” kabul edilemez
Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) Sözcüsü Sami et-Tahiri, Dünya Bankasının, ihtiyaç sahibi ülkelere “şantaj yapmasının” kabul edilemez olduğunu söyledi.

Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) Sözcüsü Sami et-Tahiri, Dünya Bankasının, ihtiyaç sahibi ülkelere “şantaj yapmasının” kabul edilemez olduğunu söyledi.
Tahiri, ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşlarından TGİS’in Hammamat’ta düzenlediği sendika toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.
Cumhurbaşkanı Kays Said’in düzensiz göçmenlere ilişkin açıklamasının ardından Dünya Bankasının Tunus ile müzakereleri, askıya almasını değerlendiren Tahiri, “Büyük kapitalist ülkeler krizlerden faydalanıyor. Bugün Brezilya, Yunanistan’ın içinde bulunduğu zor durumu kullanarak şantaj yapan para fonları, aynı şantajı Tunus’a da yapmak istiyor. Biz bu şantaj ve istismar politikalarına karşıyız.” dedi.
TGİS’in ulusal diyalog yoluyla Tunus’u ekonomik krizden çıkmayı hedeflediklerini belirten Tahiri, “Ülkenin içinde bulunduğu krizler dış güçlerin sağlayacağı fonların ağırlığı altında çözülemez. Bu yüzden bütün tarafları kapsayan ulusal bir diyalog çağrısı yaptık.” ifadelerini kullandı.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass 6 Mart’ta yaptığı açıklamada, Tunus Cumhurbaşkanı Said’in göçmenlere ilişkin yaptığı açıklamanın ardından ülkede Afrika’dan gelen düzensiz göçmenlere yönelik saldırıların yaşandığı gerekçesiyle Tunus ile ilgili görüşmelerin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını belirtmişti
Tunus Cumhurbaşkanı Said’in açıklamaları tartışmaya neden olmuştu
Tunus Cumhurbaşkanı Said, 22 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçle “Tunus’un demografik yapısının değiştirilmesinin hedeflendiğini” belirterek, bunun kontrol altına alınması için gerekli tedbirlerin uygulanması çağrısında bulunmuştu.
Açıklamanın başta Afrika Birliği olmak üzere birçok ülke tarafından kınanması üzerine Tunus Cumhurbaşkanlığı, Said’in açıklamalarının yanlış anlaşıldığı kaydedilmişti.
Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Tunus, saygın bir Afrika ülkesidir ve bundan şeref duyuyoruz. Afrikalılar bizim kardeşimizdir. Tunus, Afrikalı kardeşlerinin maruz kaldığı insan kaçakçılığına tüm imkanlarıyla karşı koymuştur. Tunus, bu rezil olayla (insan kaçakçılığı) Afrikalıların kurban olmasını kabul etmemiştir ve etmeyecektir. ” ifadelerine yer verilmişti.
Afrika ülkelerinden Tunus’a gelen öğrencilere oturum izni sağlanması konusunda kolaylık sağlanacağı ve bir yıl oturum izni verileceği belirtilen açıklamada, Afrikalılara oturum izninin 3 aydan 6 aya çıkarılacağı ve ülkelerine dönmek isteyen Afrikalıların diplomatik temsilcilikleriyle irtibata geçmeleri halinde kolaylık sağlanacağı bildirilmişti.