Neden kilo alırız?

Neden kilo alırız? Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

  • 31 Ekim 2024
  • 39 kez görüntülendi.
Neden kilo alırız?
REKLAM ALANI

Fazla kilo almanın çocukluktan ve aileden gelen alt yapıları vardır. Örneğin ülkemizde düşük ağırlıkla doğan bebekler ergenlik ve gençlik çağlarında daha kilolu olurlar. Bunun sebebi tamamen ailenin bebeğin büyümesi için yaptığı hatalardır. Çocuğunuz her adımda sizi örnek alır, yani kendi beslenme hatalarınızı bire bir çocuğunuzda görebilirsiniz.

Bir diğer sebep kronik metabolizma hastalıklarıdır. Bu da genetik alt yapınıza bağlı ve nispeten önlenebilir bir durumdur. Ailenizde var olan hastalıkları bilir ve bu hastalıklara uygun beslenir ve yaşarsanız hastalıkların çıkış sürecini erteleyebilir hatta hastalık oluşumunu önleyebilirsiniz. Ama en yaygın sebep ne yazık ki bunlardan hiçbiri değildir.

En yaygın sebep farkında olmadan yaptığımız beslenme hatalarıdır. Mesela bahar gelirken vermek istediğiniz bir kaç kilo için ekmeği kesmek, şekerden ve şekerli yiyeceklerden uzak dururken şekerli içecekler tüketmek-ki yiyeceklerden çok daha fazla şeker içerirler. Sürekli light/diyet ürün kullanarak mide hacminizi genişletmek ve daha fazla besin tüketmek. Su yerine sıvıları tüketmek çay, kahve, meyve suları, maden suları, doğal içecekler vs. Bir kereden bir şey olmazları tekrarlamak. Yemek istediğiniz ancak kilo almanıza sebep olabileceğini düşündüğünüz besinlerin azcık ucundan tatmak ve en önemlisi mucize diyetler yapmaktır.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Sürekli salata gibi yüksek posalı besinlerle beslenmek kilo yönetiminde yapılan en büyük hatalardandır. Sebzeler kendi hacimlerinin yaklaşık 50 katı su çekerek midede tokluk hissi yaratırlar ancak mide balon gibidir. Bir süre sonra bu hacme alışır ve daha fazla besin almanız gerekir. Salata ya da sebze miktarınızı arttırdığınızda ise vücudunuza gereken yararlı mineral ve vitaminleri de posa ile beraber atarsınız.
light ürün tüketimi de benzer bir sonuca götürecektir. Bunun yerine eğer kronik bir metabolizma hastalığınız yoksa normal ürünleri birer porsiyon olarak tüketmek daha faydalıdır. Öğün sayınızı arttırıp hacmi azaltarak midenizi küçültebilir ve hangi yemekten ne miktarda yiyebileceğinizi kendiniz belirleyebilirsiniz.

Ekmeği kesmenin zararı ise açlık çekmek olacaktır. Ekmek ne tür olursa olsun gluten yani beyaz un içermek zorundadır; çünkü ekmek yapısını sağlayan şey gluten proteinidir. Ekmeği kestiğiniz zaman doymak için ya yemek miktarınızı arttırırsınız ya da aç kalırsınız. Yemek miktarını arttırmak biraz önce bahsettiğimiz mide genişlemesinin yanında bir de fazladan yağ almanız anlamına gelir. Çünkü sebze yemeği de olsa pişen her yemeğe yağ konulur. Oysa ki ekmek yağsızdır. Aç kaldığınızda ise yüksek kalorili her yiyecek size cezbedici gelecek ve biraz ondan biraz bundan yiyerek hesapsız kalori almaya başlarsınız.

Bir şeyin azcık ucundan aldığınızda ne olur? Eğer bir porsiyon yerseniz içerisinde yer alan karbonhidrat protein ve yağları hesaplayıp günlük beslenmenizden çıkarabiliriz ancak bir çatal ya da bir lokma aldığınızda bunun hesabını yapamayız ve aldığınız kalori size göbek ve basen olarak geri döner.

Su yerine sıvı tükettiğinizde ise vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temiz ayrıştırıcıyı vermemiş olursunuz. Nasıl bulaşıkları suyla yıkıyorsanız vücudunuz da artıkları suyla temizler ve böbrekten süzerek barsaklara iletir. Yeterli miktarda su içmediğinizde böbrek sağlığınız, kan basıncınız ve deri sağlığınız bozulmaya başlar. Çay süzgecini uzun süre temizlemezseniz nasıl rengi değişip tıkanmaya başlarsa böbreklerinizde aynı şekilde çalışmasını azaltabilir. Su aynı zamanda vücudunuzda enerji olarak kullanılmaya hazırlanan yağın dolaşımını ve fazla yağın barsaklardan atılmasını sağlar. Yağ yakmanın bin bir türlü yolunu bulabilirsiniz ancak barsaklarınız çalışmadığı sürece vücudunuzdan atamazsınız. Bunun en temel yolu da yeterli su tüketimidir.

Şİmdi neden kilo aldığımızı anladığımıza göre hadi kilo vermeye başlayalım.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ