Bahar’da beslenme tavsiyeleri

Bahar’da beslenme tavsiyeleri Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun

  • 01 Kasım 2024
  • 126 kez görüntülendi.
Bahar’da beslenme tavsiyeleri
REKLAM ALANI

Mevsim geçiş dönemlerinde sürekli değişen hava şartlarının insan sağlığını ve günlük hayatı etkilediği, bu sebeple bahar aylarında beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir.

Baharın güzelliklerini yaşamak istiyorsunuz ama sürekli bir yorgunluk hissetmektesiniz. Fakat bunları bahar yorgunluğudur deyip geçiştirmemeliyiz.

Yorgunluk, ağrı bahar aylarında en çok hissedilen rahatsızlıklardır. Havadaki elektrik yükünün artması, çoğalan alerjenler, stresi’ in ve oksijen ihtiyacının artması da yorgunluğun ortaya çıkmasına etken olmaktadır. Bunun sebebi baharda oksijen ihtiyacının artmasıyla seratonin hormonunun salgılanmasının da artışı olmaktadır, kalp atışları hızlanmakta, enerji gereksinimi artmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığı, tüm besinlerden, vitamin, mineral, antioksidanlardan, protein ve karbonhidratlardan yeterli miktarlarda almak gerekir. Halsizlik ile başa çıkabilmek için ayrıca fiziksel aktivite yapılmasına özen gösterilmeli, mutlaka haftada 3-4 kez fiziksel aktivite yapılmalıdır.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Nasıl beslenmeli?

Sebze ve meyveler bahar döneminde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması açısından oldukça önemlidir. Mevsimlik meyve ve sebze tüketilmelidir.

Geceleri ağır ve yağlı yemek yememeye özen gösterilmeli, sabaha kahvaltısı uyandıktan en az bir saat içinde yapılmalıdır.

Kahve, çay, soğuk içecekler gibi kafeinli içecekler azaltılmalıdır. Kızartma ve kavurmalar tüketilmemelidir.

Tüketilen su miktarı günde 10-12 su bardağı şeklinde olmalıdır.

Düzenli olarak haftada 3 gün 45 dakika süreyle tempolu yürüyüşü içeren aktif bir yaşam tarzı benimsenmelidir.

Kuşburnu, Yeşil biber ve maydanoz?

Özellikle bahar aylarında havaların değişmesiyle ortaya çıkan hastalıklardan korunmak için C vitamini kaynaklarını tüketmede fayda vardır. Kuşburnu, biber ve maydanoz tüketimi yüksek C vitamini içeriğiyle enfeksiyonlara karşı sizi koruyucu olacaktır.

Yaz öncesinde zayıflama diyetlerine hemen başlamak ve kısa sürede kilo vermek ne kadar sağlıklı?

“Bahar geldiğinde çoğu kişi kışın alınan kiloları verme telaşına düşüp, ya dergi, gazete ya da internet sitelerinde bulunan mucize olarak adlandırılan şok diyetleri uygulamaya başlar.

Bu tür programlar sonunda kişi birkaç kilo verir ve yaza güzel başlar. Fakat giden bu kilolar hızlı diyet yapıldığından dolayı su ve kas kayıplarından oluşmaktadır. Bu durum sıvı gereksinimimizin arttığı yaz aylarında kişinin sağlığını riske atmaktadır. Bununla beraber mucize diyet adı altındaki diyetlerin kalori toplamı da çok düşük olduğu için kişide bir süre sonra metabolik direnç görülebilir.

Kişi sonrasında ne kadar diyet yaparsa yapsın bazal metabolizma hızı her diyette biraz daha yavaşladığından enerji gereksinimi azalacak ve daha az enerji harcayacaktır. Bu da yaz öncesinde bilinçsizce yapılan zayıflama diyetlerinin ardından kilo alınacağı anlamına gelmektedir.

Bu nedenle kişi kendi vücut yapısına, yaşına hatta kan bulgularına uygun, diyetisyen tarafından hazırlanan bir zayıflama programını uygulamalı, amacı kısa süreli kilo kaybı değil bir yaşam şekli olmalıdır.”

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ