Yılbaşında beslenme önerileri
Yılbaşında beslenme önerileri Konu hakkında detaylı ve güncel bilgiler için bu makaleyi okuyun


2014 Yılını geride bırakmaya sayılı günler kaldı yepyeni bir yılı hep birlikte karşılayacağız. 2015 yılı başta sağlık olmak üzere herkese istediği her güzelliği getirsin. Bu yeni yıldada elbette önce sağlık ve sağlıklı olmak içinde sağlıklı dengeli ,bilinçli ve doğru beslenme diyeceğiz.Yılbaşı akşamı çoğu insan için sınırsız yemek ve alkol almak anlamına gelse de yeni yıl gecesini yine sağlıklı,keyifli ve yemek bakımından sağlıklı geçirmek ve ertesi güne de sağlıklı uyanmak mümkün.
Yılbaşı günü sabaha sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak hem sizi gün boyu sağlıklı ve dinç tutar hemde gün boyunca fazla yemenize engel olur.Gün içinde ara öğünleri ve suyunuzu içmeyi ihmal etmeyin. Eğer yılbaşı yemeğini dışarda yiyecekseniz kesinlikle yemeğe aç gitmeyin gitmeden hafif bir şeyler yoğurt veya salata gibi yiyecekler yiyerek gidin. Eğer yemeği evde yiyecekseniz önceden sağlıklı seçimler yapmalı yapacağınız yemek miktarlarını çok fazla miktarda yapmamalısınız. Sofrada ne kadar çok çeşit olursa o kadar fazla yersiniz bunu unutmayın.hazırladığınız menü mutlaka bütün besin gruplarını içermeli,mutlaka et grubu,süt yoğurt grubu ,salata ve sebzeler ,tahıl grubu ve meyve grubu sofra da yer almalıdır.Örneğin mezelerde yoğurt ve sebzeler kullanılmalı mayonezden uzak durulmalıdır. Sofranızda kızartmalara çok yağlı besinlere,mayonez ve margarin ilave edilmiş yiyeceklere ,ağır şerbetli ve yağlı tatlılara yer vermeyiniz. Alkol alacaksanız alkol çeşitlerini çok karıştırmamaya ,açkarnına ve hızlı içmemeye dikkat ediniz. Aç karnına alınan alkol kana hızlı karışır.Alkol alımından sonra sıvı tüketimini özellikle su alımını artırmak hem geceyi hemde ertesi günü rahat atlatmanıza yardımcı olur.
EĞER YEMEĞİ DIŞARDA YİYECEKSENİZ
Hafif bir ordövr tabağı ile akşama başlayabilirsiniz bu tabakta peynir ,yeşillik ve yoğurtla yapılmış mezeler ve zeytinyağlılar olabilir.Ana yemek olarak tavuk,hindi veya balık grubunu kızartma olmadan tercih edebilirsiniz.Bunun yanında ızgara sebzeler ve salata tercih edilebilir.
Son grubumuz olan tahıl gubunuda ekmek ,bulgur veya fırında yapılmış bir dilim börek olarak kullanabilirsiniz.Alkol kan şekeriniz de dalgalanma yapıp daha çok yemenize neden olabilir bu yüzden alkolün 1 kadehini 1 saat dilimi içinde ve yemeklerle tüketmeye çalışın.
EĞER EVDE YİYECEKSENİZ:
Daha az çeşit yapmayı deneyin ne kadar çok yemek yaparsanız o kadar çok yersiniz.Sağlıklı pişirme yöntemleri seçin kızartma kavurma yerine ızgara buğulama şeklinde yemeklerinizi hazırlayın. Peki evde sağlıklı neler hazırlayabiliriz ;
Yoğurt ve sebzelerden hazırlanan mezeler (yoğurtlu havuç salatası,brokoli salatası,yoğurtlu karnabahar salatası,haydari, fırında şakşuka)
Kurubaklagillerden yapılan mezeler: fava,humus,zeytinyağlı barbunya,kurufasulye pilaki
Izgara veya fırında yapılmış tavuk , et veya hindi yemekleri.
Değişik sebzelerden yapılmış köz salatalar, çökelekli salata, semizotu salatası, hellim peynirli salata, patlıcanlı köz salata .
Meyve veya meyve salatası (kış meyvelerinden nar kivi portakal greyfurt )
Çerez olarak leblebi,badem,fındık,ceviz gibi çerezler tercih edilmelidir.
YILBAŞINDAN SONRAKİ GÜN DAHA ZİNDE OLMAK İÇİN :
Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın.
Sıvı alımınızı artırın hem ödem atar hemde sizi dinç tutar.
Mümkünse açık havada yarım saati geçecek şekilde bir yürüyüş yapın.
Bitki çayları ve şekersiz kompostolar hem sıvı almanız neden olur hemde sindirim sistemini rahatlatır.
Günü daha hafif az ve sık beslenerek geçirin.
Beslenmenizde mutlaka sebze ve meyve olsun.
SAĞLIKLI ,MUTLU, HUZURLU , BEREKETLİ VE HER ANLAMDA FORMDA OLACAĞINIZ GÜZEL BİR YIL OLMASI DİLEĞİYLE
İYİ SENELER.